[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ik heb onlangs mijn eerste geboorte gefotografeerd! Wat is geboorte fotografie toch wonderlijk! En het was een hele bijzondere geboorte, omdat het de geboorte was van Hartekindje Kay in het WKZ in Utrecht. Tijdens de 20 weken echo werd bij Kay de aangeboren hartafwijking Hypoplastisch linkerhartsyndroom geconstateerd. Vlak na zijn geboorte werd Kay dan ook meegenomen voor allerlei onderzoeken. Ik ben meegegaan met Kay en zijn vader en heb ervaren hoeveel impact dit heeft op een vader. Laat staan voor de moeder die wordt achtergelaten net nadat ze is bevallen. Kay is om 23.28u geboren en woog 3000 gram precies en 50 cm. Wat een kanjers alledrie!
Kay heeft de aangeboren hartafwijking Hypoplastisch linkerhartsyndroom (HLHS). Het hypoplastisch linkerhartsyndroom (HLHS) is een bouwfout in het hart. De linkerhelft van het hart en de grote lichaamsslagader (aorta) zijn niet volgroeid. Daardoor kan het hart niet genoeg zuurstofrijk bloed naar het lichaam pompen. De rechterkamer moet daardoor de hele bloedsomloop voor zijn rekening nemen, zowel de kleine als de grote bloedsomloop.
Er ontstaat een ernstige situatie voor de organen als het lichaam te weinig zuurstofrijk bloed krijgt. Het is dus noodzakelijk om snel in te grijpen. Organen moeten zuurstof krijgen. Er wordt daarom tijdelijk de verbinding (door medicijn via een infuus) tussen de aorta en de longslagader opengemaakt. Daarna zijn in de loop van de tijd 3 operaties nodig om de kamers zo min mogelijk te belasten en de bloedsomloop zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]
Geboorte fotografie Utrecht
Kay’s ouders komen helemaal uit Maastricht. Na de 20 weken echo wisten ze dat ze niet daar zouden bevallen, maar dat dit bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis zou zijn in Utrecht. Daar zijn immers de specialisten. Kay’s moeder had contact gezocht met Stichting Hartekind, en werd ik op de hoogte gesteld dat er een kindje op komst was. Voor mijn project wilde ik heel graag een geboorte van een Hartekindje fotograferen. Toen wist ik alleen nog niet dat het verhaal niet in de geboorte zelf zou zijn, maar veel meer in de steun die de vader gaf aan de moeder. Wat de vader doorging en meemaakte nadat kleine Kay geboren werd. Ik benaderde hen of ze er open voor zouden staan wanneer ik erbij zou zijn om de geboorte te fotograferen. Tijdens ons gesprek vertelde de moeder van Kay dat ze twee dagen later naar Utrecht zouden gaan. Twee dagen! Ze moesten er nog even over na denken. Logisch natuurlijk. Gelukkig waren ze er snel uit dat ze heel graag foto’s wilden hebben.
De dag zelf
De moeder van Kay werd ingeleid en het wachten was begonnen op de kleine man. Ik werd op de hoogte gehouden door de vader van Kay. Ik kwam net thuis van een dagje weg met de kindjes toen hij belde. Hij vertelde dat zijn vrouw al behoorlijk ver was. Ze dachten dat de kleine man er over niet al te lange tijd zou zijn. Ik pakte al mijn spullen, sprong in de auto en rekening houdend met alle verkeersregels snelde ik naar het WKZ.
Ik had de ouders nog nooit gezien, en dat is best een beetje gek om halverwege een bevalling binnen te lopen, je voor te stellen en dan te beginnen met fotograferen. Ze waren zo rustig. Ik had heel veel bewondering voor ze. Hun eerste kindje, waarvan ze niet wisten hoe die ‘eruit zou komen’, wat er zou gebeuren … het is toch heftig?![/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content” content_placement=”middle” bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-vz-jquery” bg_image_new=”id^1984|url^https://www.documentairefamiliefotografie.nl/wp-content/uploads/2018/12/Geboorte-fotografie-net-geboren-baby-Utrecht-WKZ-documentaire-fotografie-Hartekind-Sandra-Stokmans-Fotografie_SSF7106.jpg|caption^null|alt^Geboorte fotografie, net geboren baby in WKZ Utrecht, documentaire fotografie voor Stichting Hartekind, foto door Sandra Stokmans Fotografie|title^null|description^Blog” bg_image_repeat=”no-repeat” parallax_sense=”20″ bg_override=”full” disable_on_mobile_img_parallax=”disable_on_mobile_img_parallax_value” parallax_content=”parallax_content_value” parallax_content_sense=”20″ css=”.vc_custom_1545396457269{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 80px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Geweldige beelden waar de emoties vanaf te lezen zijn, je voelt het gewoon bij het zien van de foto’s. Zo blij dat Sandra erbij was (ze bleef zelfs tot midden in de nacht bij mij), Zo lief!!” font_container=”tag:h3|font_size:40|text_align:left|color:%23ffffff|line_height:2″ google_fonts=”font_family:Calligraffitti%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]
En nu?
Vijf dagen na zijn geboorte onderging Kay zijn eerste open hartoperatie: de Norwood procedure. Er werd een stunt geplaatst en de aortaboog werd gereconstrueerd. Een moeder van een Hartekindje vertelde mij dat de eerste operatie een Hartekindje zichtbare kwetsbaarheid ‘geeft’, nl door de ritssluiting, het litteken. Dat is ook zo want eigenlijk is dit een ‘onzichtbare’ ziekte. Je ziet vaak niet aan de buitenkant dat een kindje een Hartekindje is, totdat de kleding uitgaat of je net boven de rand van het shirtje iets ziet uitsteken.
Kay herstelde wonderbaarlijk goed en mocht eerder naar huis dan gepland, om te wachten op de tweede operatie: de Glenn procedure. Deze zou binnen een paar maanden plaats zou vinden en is ook inmiddels gebeurd. Over een paar jaar zal Kay nog een derde operatie moeten ondergaan: de Fontan procedure. Na deze 3e operatie zal Kay snel weer sterk genoeg om naar school te gaan. Hij zal weinig klachten hebben bij dagelijkse activiteiten. Alleen bij inspanning en sport zal hij het gemis van de 2e hartkamer merken. Het is wat hé?
Foto’s van een geboorte van een Hartekindje
De foto’s van deze geboorte en zeker diegenen die daarna zijn gemaakt laten zien hoe moeilijk deze momenten net na de geboorte zijn voor ouders van een Hartekind. Een paar vaders die de foto’s gezien hebben vertelden mij dat ze door de foto’s weer terug werden gebracht naar het moment en gevoel van toen. En voor moeders geven deze foto’s een tastbare visuele blik wat de vaders doormaken nadat hun kindje wordt weggereden. Ik hoop dat door dit project en door het vertellen van deze verhalen er meer bewustzijn komt voor de Hartekinderen en Stichting Hartekind.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kijk voor meer foto’s van de geboorte van Hartekindje Kay naar deze video” use_theme_fonts=”yes”][vc_custom_heading text=”En hoe gaaf is het dat de Opa en Oma van Kay de muziek onder deze video zelf geschreven en gezongen hebben!” font_container=”tag:h4|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space][vc_column_text]*Video op HD zetten*[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=1L9ei1JXKHQ”][vc_empty_space][vc_cta h2=”Wil je je ook aanmelden voor dit project?” h2_font_container=”color:%23e62f2d” h2_google_fonts=”font_family:Bitter%3Aregular%2Citalic%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h4=”Wij zijn nog op zoek naar kinderen tussen de 7-17 jaar, verschillende afkomsten, etc …” txt_align=”center” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Ja, dat wil ik” btn_style=”classic” btn_color=”danger” btn_size=”lg” use_custom_fonts_h2=”true” h2_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.documentairefamiliefotografie.nl%2Fcontact-familie-fotograaf-utrecht%2F||target:%20_blank|” btn_link=”url:%20https%3A%2F%2Fwww.sandrastokmans.nl%2Faanmelden-project-hartekind%2F||target:%20_blank|”][/vc_cta][vc_empty_space][vc_column_text]Project Hartekind is een informatief bewustzijnsproject, een fotojournalistiek project, om te helpen het bewustzijn rondom de Hartekinderen in Nederland te vergroten. Doel van elke sessie is om 1 sterke foto van wat het gezin vertegenwoordigt te maken, om emotionele impact, emotionele empathie, op te roepen. Om daarmee te helpen met het stimuleren van financiële middelen, zodat de overlevingskansen van deze 25.000 Hartekinderen en hun dagelijkse kwaliteit van leven worden verbeterd.[/vc_column_text][vc_empty_space]
Sandra heeft op 22 augustus 2018 de geboorte van onze zoon vastgelegd als onderdeel van het “Hartekind” project. Wij kenden Sandra niet vantevoren en maakten dus kennis met haar tijdens de bevalling. We voelden ons meteen op ons gemak bij haar en hadden eigenlijk niet eens in de gaten dat ze er was. En wat een geweldige foto’s mochten wij ontvangen. Geweldige beelden waar de emoties vanaf te lezen zijn, je voelt het gewoon bij het zien van de foto’s. Zo blij dat Sandra erbij was (ze bleef zelfs tot midden in de nacht bij mij, de moeder, omdat papa mee was met het pasgeboren zoontje naar de ic) Zo lief!!
❤️
1 reactie